Genel Bilgi

Güdül Yeşilöz Kasabası Güdül Yeşilöz Köyü Güdül Yeşilöz Beldesi

Eski adı "Keşanuz" olan Ankara'nın Güdül ilçesine bağlı Yeşilöz Kasabası web sayfamıza hoşgeldiniz! Burada görmek istediklerinizi veya eklemek istediklerinizi lütfen "Hakkında" sayfasındaki e-posta adreslerine bildiriniz!

1. Coğrafi Durum:
Ankara ilinin 96 km. kuzey batısında Güdül-Kızılcahamam karayolu üzerinde Doğuda Güzel, Meyvebükü Kuzeyde Sorgun, Yelli Batıda Karacaören Güneyde Kamanlar, ve Hacılar köyü sınırları ile çevrili olup doğal bir sınırı yoktur. Rakım 900 metredir.

2. Dağlar:
Kasabanın kuzey doğusunda 1983 metre yükseklikte Kavaklı dağı, Kuzey doğusunda 1151 metre yükseklikte Dikmen tepesi ve güneyinde 1341 metre yükseklikte Sivri tepesi mevcuttur. Kasabanın kuzey kısmı meşelik ve daha ilerisi çamlıktır. Kasabanın diğer tarafları taşlık ve çoraktır.

3. Ovaları:
Kirmir çayı boyunca düzlükler vardır. Halk buralara ova der lakin düzgün bir ovası yoktur. Çukuryası denilen mevkide çok fazla olmayan bir düzlük mevcuttur.

4. Yaylaları:
Kasabanın kuzey kısmında Kızık yaylaları, Sazak pınarının olduğu mevkide Sazak yaylası, Bozyer mevkiinde Dibeçik suyunun çıktığı yerde Dibeçik yaylası, oluk deresi yaylası, Soğuk su pınarı yaylası bulunur. Bu yaylaların çok iyi suyu vardır. Çamlık ve meşelik olduğu için tertemiz havaları mevcuttur. Buralarda yazın piknik yapılabilir.

5. Vadiler:
Kasabada vadi bölgeleri mevcuttur. Yukarı kısmında Bük mevkiinde yerleşim merkezinde ki İn başı vadisi ve Adalar civarındaki vadiler olarak sayılabilir. Bir ara adalar civarının Milli Park olarak düzenlenmesi için çalışmalar yapılmış fakat netice alınamamıştır.

6. Akarsular:
Kasaba Kirmir çayı vadisinde kurulmuştur. Sakarya nehrinin büyük bir koludur. Kasaba yakınında Kirmir çayına karışan büyük dere ve Oymaağaç dereleri sayılabilir. Yelli deresi de kasabanın giriş kısmında Kirmir çayına dökülür.

7. Bitki Örtüsü:
Kasaba diğer köylere nazaran orman bakımından daha zengindir. Kasabanın kuzey kısmı ormanlarla kaplıdır. Ormanlarda sarı çam, meşe, köknar, ardıç bulunmaktadır. Kuzeyden güneye indikçe bitki örtüsü seyrekleşir. Kasabanın diğer kısımları bozkır bitkileri ile örtülüdür. Bu kısımlarda daha ziyade su kaybını önlemek için tüylü ve dikenli az yapraklı bitkiler yetişir.

8. Turistik Yerler:
Kasabının Kirmir çayı vadisi kasaba halkı için en iyi turistlik yerdir. Adalar mevki ve bük civarı en iyi turistik yerlerdir. Ayrıca Kızık yaylaları en güzel dağ havası için en müsait yerdir. Buralardaki soğuk sular insana yaz sıcağında hayat verir. Köroğlu dağları eteklerinde kurulan kasaba buradaki çam havası ile yazın ve baharda çok güzel olur. İnlerin Önü, Çakmak Çayırı, Kızık.

9. Nüfusu:
Kasabanın 1985 yılı genel nüfus sayımına göre 3178 dir. Kasabanın çukur çiftliği diye bir yerleşim yeri vardır. Kasabadan Başkent Ankara'ya, Bolu ve İstanbul iline büyük bir nüfus akını vardır.

10. İdari Bölümü:
Kasaba 1973 yılında belediyelik olmuştur. İki mahallesi vardır. Aşağı ve yukarı olmak üzere Çukur çiftliği, küçük Kızık, büyük Kızık, Sazak pınarı, Öreni gibi yerleşim yerleri mevcuttur. İdari yönetim bakımından 1957 yılında Kadar Ayaş ilçesine bağlı iken 1957 yılında Güdül ilçe merkezi haline getirilmesi ile bu ilçeye bağlanmıştır.

11. Elektrik:
Kasabamıza 1972 yılında gelmiştir.

12. Sağlık Ocağı:
10 Haziran 1982 de müracaat edilerek 27.4.1983 yılında inşaatına başlanmıştır ve 1.12.1984 tarihinde teslim alınarak faaliyete başlanmıştır. Daha önce dispanserde tedavi yapılıyordu haftada bir gün ilçemizden gelen doktor sayesinde tedavi yapılıyor. Şu anda hastanemizde 2 hizmetli ve 1 ebe personel olarak bulunmaktadır.

13. Su:
1946 yılında gelen su şebeke dağıtımı ile 1964 yılında yapılmıştır. Daha önceleri sokak çeşmeleri olarak kullanılmaktaydı.
1995 yılında ise içimi çok güzel olan "Oluk Deresi" suyu, halkımız ve belediyemizin ortak çalışmasıyla sekiz kilometre mesafeden kasabamıza getirilmiştir.

14. Camiler:
Yukarı Cami: 1914 yılında yapılmıştır.
Aşağı Cami: 1910 yılında yapılmıştır.

15. Çeşmeler:
Cami Önü Çeşmesi
Ayavaya'nın Pınar (Büyük Kızık)
Oluk Deresi Çeşmeleri

16. Yol:
1953 yılında köylünün çalışması ile yapılmıştır. 1985 yılında karayolları yeni yol yapımına başlamıştır. Kızılcahamam - Güdül arasında, zaruri dönemeçleri saymazsak, gayet düzgün ve güvenli bir yol yapılmıştır. Sincan - Ayaş - Güdül arası yol çalışmaları halen devam etmektedir.

17. Okullar:
Yeşilöz İlköğretim Okulu
Yeşilöz Ortaokulu
Yeşilöz Derviş Hasan İlkokulu
Yeşilöz İlkokulu
Kasabamızda 1927 yılından bu tarafa eğitim-öğretime devam edilmiş, Milli Eğitimin amaçları doğrultusunda eğitim-öğretime devam edilmektedir.

18. Köy Odası:
Köy odası olarak kullanılan 3 tane yer vardır. Aşağı mahallede bulunan oda köyümüzün belediye binası olarak kullanılmıştır. Belediye binası yapıldıktan sonra belediyenin ardiyesi olarak kullanılmaktadır. Yukarı mahallede bulunan odalardan biri halen gelen misafirler için kullanılmaktadır. Ayrıca sosyal halk konutlarında 1 adet dairede misafirhane olarak kullanılmaktadır.

19. Yapılması Düşünülenler:
Yatılı bölge okulu için gerekli mercilere başvuruldu, netice beklenilmektedir.

20. Köprüler:
Keşanuz Köprüsü
Asma Köprüler
Çınardibi Asma Köprüsü

21. Tarihi Yerleri:
Dikmen Kalesi
Emürün Taş Kestiği